Skip to main content
rooster

Петел

Тази вечер китайците празнуват настъпването на китайската Нова година. Днес е първият ден от празненствата в китайския календар, свързани с настъпване на новата година, които продължават до петнадесетия ден от първия месец по лунния календар или до фестивала на фенерите (Festival Lantern).

Китайците празнуват изпращането на изминалата година на усилен труд и си пожелават късмет и успех през идващата. Вярват, че добрият старт на годината ще донесе щастлива година, затова и някои от обичаите са свързани с това. На деня на китайската Нова година се слага богата и обилна трапеза, за да е плодородна годината, като задължително присъствие има на ястие с риба, а късметлийският цвят на облеклата е червен със златна декорация и орнаменти. Украсяват се къщите и улиците с червени късметлийски ленти с написани на тях стихове и пожелания. Обичаите за Чун Дзие (китайската нова година) и честванията, свързани с него, идват от времена, когато голяма част от населението е било фермерско и тържествата са били повод за почивка преди новата фермерска година, също така повод да се съберат заедно семействата и да си пожелаят добра реколта през идващата година. Според легендата Буда извикал при себе си всички животни, за да празнуват Чун Дзие. На дошлите 12 животни, той подарил по една година, а всеки човек роден в годината на дадено животно да притежава качествата на характера на животното. Така цикълът на китайския календар е през 60 години – дванадесет години – по една за всяко животно, като всяко животно допълнително има добавени определящи пет елемента – земя, огън и вода, дърво и метал, както и на съответстващите им  цветове.

Тази година, според китайския календар е годината на Червения Огнен Петел.

rooster

Хората, родени в годината на петела обикновено са големи мислители и пламенно отдадени на работата си, тъй като тя е много важна за тях.  Петлите са също надеждни, със силно развито чувство за време и отговорност по време на работа. Много са наблюдателни, находчиви и уверени в себе си. Петелът е приказлив, прям и обича да е в центъра на внимание.

Петелът е животно, водено от инстинкта си и посрещайки утринното слънцето всеки ден, той просто защото се чувства добре.

Rooster

Червен огнен петел

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!