Skip to main content

Шоколад в сърцевидна форма, трюфели и пралини в червен цвят и купища кутии с шоколадови бонбони във формата на сърце – това са символите на Свети Валентин за много влюбени по целия свят. Но защо има традиция „бонбони за сладкишчето ми“ за 14 февруари? Докато корените на Деня на влюбените стигат чак до римско време, подаряването на бонбони е от много по-ново време. Дали е заради известните афродизиачни качества на шоколада? Каква би могла да е причината, тези малки червени кутии заливат рафтовете всяка година, ще се опитаме да разберем в следващите редове.

Денят на Свети Валентин всъщност е кръстен на двама различни римски светии, които се казват Валентин като и двамата не са свързани с романтичната любов. Въпреки че легендата разказва, че първоначалният Свети Валентин е бил свещеник, който е извършвал незаконни бракове за войниците на император Клавдий, няма доказателства, които да потвърждават, че това някога се е случвало. Първото споменаване на Деня на Свети Валентин като романтичен празник се появява в писанията на поета Джефри Чосър в поемата му:

“Parliament of Foules,” writing,

““For this was sent on Seynt Valentyne’s day

Whan every foul cometh ther to choose his mate.”

С идване на средновековековието, идва и нов акцент върху целомъдрената и ухажвана любов. Рицарите подаряват рози на своите възлюбени и възпяват красотата им в песни. Но все още захарта и какаото са ценна стока в Европа, така че размяна на бонбони като подаръци е все още далече.

До 1840-те години представата за Деня на влюбените като празник за празнуване на романтичната любов е завладяла по-голямата част от англоезичния свят. Това е бил златният век за палавия бог Купидон: благоразумните викторианци са обожавали идеята за ухажваната любов и са се обсипвали взаимно със сложно изписани картички и подаръци. В тази луда любовна атмосфера, излиза на сцената Ричард Кадбъри, британец от фамилия, която се занимава с производство на шоколад за пиене и е отговорник за продажбите в решаващ момент от историята на неговата компания. Cadbury наскоро са подобрили техниката си за приготвяне на шоколад, така че да извлича чисто какаово масло от цели зърна, произвеждайки по-приятен шоколад за пиене, отколкото повечето британци някога са опитвали. Този процес е довел до натрупване на голямо количество какаово масло, което Cadbury използва за производство на много повече разновидности на това, което тогава се е наричало „шоколад за ядене“. Ричард Кадбъри се е възползвал от тази възможност за шоколадовите бонбони, които произвеждал и започнал да ги продава в красиво украсени кутии, които самият той е проектирал и произвеждал.

От този момент нататък с бързи темпове се разраства връзката между шоколада и шоколадовите бонбони и добре познатите образи на Купидони и символите на любовта и поставянето им на кутии във формата на сърце.

Днес екипът на Перфета има за мисия да създава ръчни шоколадови бонбони със 100% натурални съставки. Специално подбрани и стилно опаковани съвършени луксозни шоколадови подаръци за вашия специален повод.

Ще се радваме заедно да създадем един невероятен подарък, който да зарадва най-близкия ви човек!

Очакваме вашите запитвания на sales@perfetta.bg или на 0894488870.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!