Ние в Perfetta винаги сме обръщали специално внимание на полезните храни, чистите съставки и процесите на приготвянето им. В този контекст няма как да пропуснем един особено важен компонент в нашата ежедневна работа – подсладителите. Съвсем разбираемо това при нас е основополагащо. Както знаем, във всеки аспект на живота, в ядрото на всяко откритие и неговото развитие стои любопитството. Търсим ли и задаваме ли си въпроси, то те непременно ни отвеждат някъде. Малките детайли понякога стоят в основата на значимости. Освен това винаги сме имали желание да изненадваме. Да изненадваме вас, но също и самите себе си.
НАХОДКА
Искаме да споделим с вас нашето малко, но голямо откритие. То е плод на повече от две години експериментиране, комбинация на различни методики в практическата част от работата ни и безкомпромисност по отношение на високото качество и полезността на нашия шоколад. Всичко това е свързано с специалната нерафинирана кафява захар, доставяна изцяло за нуждите на ателието ни от Южна Америка.
Възторгът ни от този продукт се дължи най-вече на неговите вкусови качества. Тази захар има плътен вкус и прекрасен аромат, променяйки по този начин в дълбочина и вкусът на нашия шоколад и шоколадови бонбони. Но методът на добиването ѝ, и по-точно неговата простота, е предпоставката за нейното качеството и полезност, а именно методът Тrapiche.
ИСТОРИЯ
Тrapiche – произходът на думата идва от латинското Тrapetum и сицилианското Trapetto, достигайки след това до другите езици на Пиренейския полуостров като Тrapiche. Това испанско звучене се запазва и до днес. Означава „маслена мелница” и от древни времена (от Римската империя до Средновековието) това съоръжение е първоначално използвано за правене на зехтин. По-късно е пригодено за смилане на различни други плодове, ядки и костилки, от които също са се извличали масла.
По време на Средновековието оборудването, представляващо два тежки дървени вала, които пресоват и по този начин отцеждат маслото или сокът от основния продукт, се усъвършенства, добавя се трети вал, и така подобрена, технологията се превръща в гръбнака на тогавашната захарна индустрия в различни региони на Карибския басейн.
Според редица източници, методът се изпробва и развива първо в Санто Доминго, където оборудването е било задвижвано от коне, а иновацията е била дело на европейци. Това били испанските конквистадори, останали да търсят начини за забогатяване и просперитет по новооткритите земи. Те стигнали до използването на тази технология, когато опитали да пресоват това, което е имало в изобилие – захарна тръстика. След този процес, натуралния сок, който се отделял, е бил оставян на открито и под слънчевите лъчи, като процес на естествена дехидратация, се е получавала нерафинираната, абсолютно натурална захар.
ПРОИЗХОД И УПОТРЕБА
Кафява захар се яде по целия свят – Африка и Азия имат своята джагерия (jagerry), Мексико има пилонцило (piloncillo), съвременните кафенета предлагат популярното напоследък и с интересна, влажна консистенция мусковадо (muscovado).
Никой обаче не я консумира по начина, по който го правят колумбийците. Известна при тях като панела (panela), нерафинираната кафява захар обикновено се продава в твърди блокове, които могат да бъдат изстъргани и изсечени, за по-практично използване при приготвянето на различни ястия и напитки. Възникването на панела е свързано най-вече с по-удобния начин за транспортиране, който блоковете захар позволявали.
Въпреки че имат най-висока консумация на кафява захар на глава от населението в света, а произвежданото количество възлиза на почти милион и половина тона годишно, колумбийското производство на захар все още се извършва почти изцяло ръчно, във вече споменатите трапиче мелници.
Панела
Джагерия
Мусковадо
В Колумбия има над 20 000 мелници от този тип, предимно концентрирани в западната част на департамента Вале дел Каука, около Кали. Захарната индустрия в Колумбия е важен източник на заетост, осигуряващ работа на над 350 хил. души.
Панела се използва от местното население основно за приготвяне на aguapanela (буквално захарна вода, б.а.) – една от най-широко разпространените и ежедневно употребявани напитки в страната, но също така и за guarapo, освежителна напитка, която е почти толкова емблематична, както и разбира се за множество десерти.
Aguapanela
Guarapo
РАФИНИРАНА ЗАХАР, КАФЯВА ЗАХАР ИЛИ ПАНЕЛА
Всяка нерафинирана захар има неоспорими предимства. Бялата кристална захар, позната на всички нас, преминава редица индустриални процеси, като обработка с активен въглен например, които значитено намаляват хранителните ѝ стойности.
Нерафинирана кафява захар като панела от друга страна, преминава единствено топлинна обработка, която се изразява в кипване на сиропа от захарна тръстика. Процесът гарантира задържането на следи от желязо, минерални соли и фибри. Тези минерали и фитохимикали са полезни съставки за по-добро здраве.
Панела е ефективен начин за повишаване на имунитета, регулиране на телесната температура, обогатяване на кожата и подобряване на храносмилането. Тъй като този натурален подсладител се приготвя по естествен начин, без използването на никакви химикали, консерванти или синтетични добавки, той съдържа също и редица протеини, минерали и витамини.
И макар да е вид кафява захар, не всички разновидности са еднакви. Обикновената кафява захар се произвежда или директно от сок от тръстика, или чрез рафиниране на сурова захар. И двата случая обаче изискват добавяне на различни меласи, сиропи или демерара. Следователно, кафявата захар съдържа и не съвсем естествени добавки.
Използването на кафява захар със сигурност е по-добро от използването на бяла захар, но панела е много по-добра алтернатива.
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Както е при всяко нещо, балансът е в основата на успеха. Всеизвестен факт е, че захарта не е полезна добавка, дори е наричана една от „белите отрови“, наред със солта. И докато популяризирането на продукти като хималайската сол хвърлят повече светлина върху полезното въздействие, което съдържащите се в нея минерали и микроелементи оказват върху организма, то твърде малко са примерите, когато това се прави и за захарта.
А тя също може да бъде полезна, особено нерафинирани кафяви захари като панела. В разумни количества, тези продукти имат множество положителни ефекти, а вкусово могат да бъдат незаменими.
Според нас чистотата и качеството на даден продукт са обвързани пряко с произхода му и простотата в начина на производство. Това важи с пълна сила за нашето нерафинирано сладко откритие.
„Малката” стъпка, която предприехме, бе да направим всичко възможно да разполагаме с този продукт. И сега, регулярните доставки на захар, изцяло добита чрез старинния способ Тrapiche са факт и с нея надграждаме различен и балансиран вкус в нашите шоколадови творения.
Изучаването на комбинирането и влагането на Panela захарта в нашия шоколад и нашите ръчни шоколадови бонбони доведе до забележителни резултати. Нейният характерен малцово-карамелен вкус се съчетава в максимална степен с Origin шоколада на ателието ни. Нюансите на захарта допълват вкусa му и придават търсената необикновена емоция от свежест и автентичност.