Ние от Ателие за ръчни шоколади Perfetta, винаги се стремим да изпращаме към нашите клиенти същото или по-добро качество на шоколада във всеки следващ път. Въпреки това, тази цел понякога е по-трудна за реализиране. Отговорът на причината за това се съдържа в отговора на въпроса: „Винаги ли шоколада е един и същ?”
Отговора на този въпрос е комплексен и ние ще се опитаме да отговорим на повечето от тях.
Кои са факторите, влияещи върху вкуса на шоколада?
- Основните ни суровини, които са изцяло с ПРОИЗХОД Колумбия са произведени в четири единични географски района, които са на голямо отстояние един от друг. Някои от регионите са с по-висока влажност от други и това е един от основните показатели в индивидуалността на всеки от какаовите плодове.
- Разликите в КЛИМАТА е друга съществена причина и тя е с допълване, защото освен отглеждането на какаовия плод, всички последващи процеси следващи събирането на плодовете и първите етапи на обработка са също в условията характерни за даденият регион.
- Винаги при нас е използван какаов плод СОРТ Criollo с най-висок ароматичен индекс и невероятен вкус.
- Изключително любопитен факт е, че ТВЪРДОСТТА на маслото на какаовите плодове е по-висока толкова, колкото по-близо до екватора е отглеждано какаовото дърво. Тъй като в Perfetta винаги добавяме повече какаово масло от същият регионален произход, шоколадите са ни с характерно по-висока твърдост и типична многослойност при разтапяне в устната кухина.
Други фактори
Друг важен момент е дали всички процеси са приложени спрямо какаови плодове от единичен географски регион за направата на Single Origin шоколад или сме комбинирали в различни пропорции определени зърна от четирите единични региони (Single origin cocoa beans) и по този начин сме получили така наречените Blend шоколади. Така чрез едни и същи време на ферментиране, температура на изпичане и т.н. въпреки различията в реколтата всяка година, се гарантира качество всеки път на шоколада.
Чрез комбинацията на например на шоколад с бленд какаови зърна и различни добавк може да се постигнат изключителни комбинации с възможности да бъдат задоволени и най-изтънчените вкусове на любителите на автентичен шоколад.
Какаов процент или съдържание на какао в шоколада
В основни линии процентното съдържание на какао е с голяма важност към вкусовите индивидуалности на всеки наш шоколад. Те варират и ще споменем, че дори при белият шоколад на Ателие за ръчни шоколади Perfetta, какаовото съдържание е 37%, който процент в този случай се отнася към количеството какаово масло. То заедно с млякото и тръстиковата захар са съставките на белия ни шоколад. При млечните шоколади стартираме от нестандартно високи какаови съдържания от 40%, през 45% до забележителния ни Dark-milk chocolate – тъмен млечен шоколад, който е Single Origin с какаово съдържание 55%.
В Ателие Perfetta имаме и широка гама натурални шоколади, които са особено предпочитани от нашите клиенти, защото са здравословни веган шоколади в добавка към различните вкусове на Single Origin или blend какаови зърна, какаовото съдържание е между 60% и 85%.