Skip to main content

Може би знаете, че шоколадът датира още от времето на цивилизациите на ацтеките и маите от Южна и Централна Америка, които са смятали, че има божествен произход. Мисля, че всички са съгласни с частта „божествен”. Маите открили (сега всеки го знае този факт), че шоколадът е в какаовите зърна на какаовото дърво и са го нарекли „храна на боговете”. Какаовите зърна били толкова ценни, че ги ползвали за разменна валута – с 100 се е купувало роб, с 10 – заек, за  4 – тиква и т.н.
Въпреки че шоколадът на маите бил горчива напитка, наречена шоколатъл – Xocolatl [sho ko la tl] – смес от печени смлени зърна, вода и подправки, те познавали неговите полезни качества и лечебни свойства. Използвали са го за лечение на заболявания като главоболие, простуда и неудобства свързани с бременността.
Е, както всички знаем Кортес, освен плячкосаните съкровища донася в Европа и какаовото зърно, и рецептата на шоколадовата напитка. Някои източници твърдят, че първоначално Кортес е криел за себе си „божествената храна”. Но не за дълго. Постепенно се разпространява в Европа, като началото е било трудно и неубедително –  не всички приемат така въодушевено тайнствената напитка. Французите например, били много подозрителни към какаото и го смятали за опасен наркотик. Но благодарение на принцеса Ана Австрийска (която всъщност е дъщеря на испанския крал Филип III и Маргарет Австрийска) и  брака й (не особено сполучлива и щастлива история) с френския крал Луи XIII, който брак целял да заздрави отношенията между католическите сили, френския двор и французите, приемат шоколадовата напитка като мода. Предпочитанията към шоколада скоро придобили истеричен характер – всеки се разхождал с чашка с какао. Дори в Англия популярността му толкова нараснала, че държавата наложила данък върху всеки килограм шоколад. Данъкът си останал в сила цели 200 години, но това не попречило на хората да продължат да си пият и ядат шоколад. Всъщност популярността на шоколада си остава, даже по-силна от всякога. С най-различни факти и анализи, (не са спомогнали много за премахване на чувството на вина у нежния пол след поддаване на изкушението) учените се опитват да утвърдят ползите от шоколада (тъмния) и консумацията му (естествено в умерени количества). Ако можем да си вземем поука от историята, ние ще продължим да намираме шоколада за изкусителен и неустоим за векове напред.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!