Skip to main content

Съвсем скоро, буквално преди няколко дни се проведе ежегодния Whiskey Fest Sofia 2019. В ателие Perfetta бяхме ангажирани от нашия партньор Максиум България. Задачата беше да направим бонбон за много специалния Café Courvoisier коктейл.

Разбира се, приехме предизвикателството с охота. Всъщност ние вече имахме добър опит след представянето на четири премиум варианта на коняка Courvoisier през 2018 година. Тогава заедно със специалисти, познавачи на изискания вкус направихме тест дегустация измежду всички наши ръчни шоколадови бонбони, за да преценим какви нюанси да добавим или да изключим, така че да изберем четири най-подходящи вкуса. Може да се каже, че проекта през 2018 беше възприет чудесно от претенциозна публика и ние бързо се насочихме към предизвикателството Café Courvoisier с шоколадов бонбон, който да допълва и изважда максумума от този забележителн коктейл. Подходихме сериозно, като повечето мнения в нашия екип бяха да представим шоколадов вкус, който да е толкова провокативен, че смело да заявява претенциите на вкуса от Париж. Първоначално идеята ни беше да разработим шоколадов бонбон с комплексен аромат на сложна ванилия с паста от препечено кашу, естествено комбинирана с два вида колумбийски ориджин шоколади. Този вид ръчен шоколадов бонбон би бил изключително подходящ за всякакъв вид бренди, несъмнено и за Courvoisier, но липсваше така желаната от нас провокация.

До фестивала, който започваше на 25.10 оставаше около седмица, когато изборът за шоколадовия вкус-шедьовър беше готов. А именно шоколад с Аншоа (Perfetta chocolate anchovy taste). Изборът ни беше абсолютно обоснован. Опитът ни подсказваше, че за да подчертаем изисканото питие Café Courvoisier, ще използваме разработката ни от доста години насам – комбинирането на аншоа (филе от сардина) с фанстастичния 70% Сингъл Ориджин с какао от плантация в зелените долини на Колумбия. Шоколад със специфичен вкус, с цветни нюанси, приятна киселинност и едва доловима характерна горчивина. Вкусовия диапазон на този шоколадни даваше възможността, която търсим – желанието да разгърнем четирите основни вкуса и те да бъдат в пълна хармония. Замисълът и опита ни, който имахме при създаването на този вкус се основава на съчетанието от:

  • Горчиви нотки от какаото на шоколада 70%;
  • Сладост от кафява нерафинирана тръстикова захар;
  • Кисели нотки от характера на колубийския Сингъл Ориджин шоколад;
  • Соленост и аромат чрез вкуса на аншоа.

С този ръчен шоколадов бонбон от Perfetta като компания на Café Courvoisier, взаимното допълване е толкова пълноценно, че би могло да бъде охарактеризирано като така наречения пети вкус – умами. Прочетохме го в очите на отбраната аудитория, дошла за да опита и да се наслади. Получихме много признания за това наше творение, и се радваме че имахме възможността да се отдадем на абсолютно удоволетворение за времето и упорството ни да развием този нов и необичаен вкус. Благодарим на сомелиерите, на гастрономите и на ценителите на Courvoisier, както и на всички почитатели на качественото уиски за високата оценка от срещата им с този наш шоколадов вкус.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!